Kuntz werd ontslagen als coach van Türkiye na de nederlaag van Japan

Het nationale voetbalteam van Türkiye heeft afscheid genomen van coach Stefan Kuntz na een teleurstellende 4-2 vriendschappelijke nederlaag tegen Japan tijdens de internationale pauze, zo melden lokale media.

Hoewel er geen officiële bevestiging van de beslissing is, volgt de verhuizing op een reeks teleurstellende resultaten en toenemende druk op de coach.

Japan stelde vorige week de overwinning veilig met doelpunten van Atsuki Ito in de 15e minuut, Keito Nakamura in de 36e en 44e minuut en Junya Ito uit een strafschop in de 78e minuut. Türkiye wist twee doelpunten te scoren in de wedstrijd, waarbij Ozan Kabak scoorde in de 44e minuut en Bertuğ Yıldırım het net vond in de 61e minuut.

De recente ellende van Kuntz begon eerder deze maand toen Türkiye op 8 september in de kwalificatiewedstrijd voor het EK 2024 tegenover Armenië stond en eindigde in een teleurstellend 1-1 gelijkspel.

Tijdens zijn laatste persconferentie bekritiseerde Kuntz openlijk de spelers en zei: “In plaats van hun oren te sluiten, is het belangrijk om hun ogen te openen. Spelers moeten het niveau bereiken waarop ze 100 procent geven. Als ze niet hun 100 procent geven, is het doet mij pijn. Antwoorden worden op het veld gegeven, niet tijdens interviews.”

De 60-jarige Duitser had sinds september 2021 de leiding over het nationale team van Türkiye. Zijn ambtstermijn kreeg veel kritiek nadat Türkiye zich niet had gekwalificeerd voor de laatste FIFA Wereldbeker in Qatar.

Ondertussen geven berichten in de lokale media aan dat Kuntz een van de belangrijkste kanshebbers is om Hansi Flick te vervangen, die eerder deze maand ook werd ontslagen als hoofdtrainer van het Duitse nationale team na een 4-1 nederlaag tegen Japan. Kuntz behaalde eerder succes als manager van het Duitse onder-21-team en won tijdens zijn ambtstermijn twee Europese kampioenschappen.

Hoewel Türkiye momenteel tweede staat in hun EK-kwalificatiegroep, op gelijke hoogte met leider Kroatië, suggereren de rapporten dat het contract van Kuntz, dat zou lopen tot na Euro 2024, zal worden beëindigd. Een aankondiging over zijn opvolger wordt binnen de week verwacht.

Ter voorbereiding op een belangrijke wedstrijd tegen Kroatië in de Euro 2024-kwalificatiegroep D, gepland voor oktober, kan Kenan Koçak, een van Kuntz’ assistenten, tijdelijk de rol van hoofdtrainer op zich nemen als er niet snel een opvolger wordt benoemd.