Ten Hag ontkent crisis na laatste nederlaag in roerig seizoen

Nooit eerder in het Premier League-tijdperk verloor Manchester United drie van de eerste vijf wedstrijden aan het begin van een seizoen.

Nadat op 16 september met 3-1 werd verloren van Brighton, schreef de ploeg van Erik ten Hag zijn naam om de verkeerde redenen in de geschiedenisboeken van de club.

Het was dan ook geen verrassing dat de United-manager achteraf werd gevraagd of deze verliezende reeks een crisis betekende.

“Nee”, was zijn antwoord. “Maar we moeten erg teleurgesteld zijn en we moeten erg geïrriteerd zijn op onszelf. Omdat bij United de eis is dat je wedstrijden wint.”

De fans van United leken zeker geïrriteerd. Eerst joelden ze toen de 82 miljoen dollar kostende spits Rasmus Hojlund in de tweede helft werd vervangen door invaller Anthony Martial. En er klonk nog meer boegeroep nadat het laatste fluitsignaal klonk over een laatste nederlaag.

Doelpunten van Danny Welbeck, Pascal Gross en Joao Pedro zorgden voor Brightons vierde overwinning op rij tegen United in de competitie, waarbij Hannibal Mejbri een troost scoorde voor de thuisploeg.

Door het resultaat stond United dertiende in het klassement met zes punten, terwijl Brighton opschoof naar de vierde plaats, slechts drie punten achter leider Manchester City.

United zou verder op de ranglijst kunnen zakken als Chelsea zondag Bournemouth verslaat en een seizoen dat was begonnen met de hoop op een titeluitdaging dreigt nu al te ontrafelen.

Ten Hag had de club in zijn eerste jaar aan de leiding terug naar de Champions League geleid en ook de League Cup gewonnen. Maar problemen buiten het veld met Mason Greenwood, Jadon Sancho en Antony hebben een ongewenste schaduw over de club geworpen, terwijl de prestaties op het veld ook teleurstellend waren.

Die vorm zette zich voort tegen een team uit Brighton dat late kansen zag voor Kaoru Mitoma, Evan Ferguson en Ansu Fati, gered door doelman Andre Onana.

“We hadden meer doelpunten kunnen maken, vooral in de laatste 25 minuten”, zei manager Roberto De Zerbi, die eraan toevoegde: “Het resultaat is, denk ik, waar.”

Ten Hag bereidt zich nu voor op een cruciale week als United op 20 september tegen Bayern München speelt in de groepsfase van de Champions League, gevolgd door een trip naar Burnley volgend weekend.

“Er zijn dingen van het team en individuen die een stap verder moeten gaan”, zei hij. “Soms zit je in een slechte periode, moeilijke periodes, en daar moet je mee omgaan. Op dit moment kunnen we er niet zo goed mee omgaan, maar we kunnen doen zoals we vorig jaar hebben laten zien.

“We kunnen niemand anders de schuld geven, we moeten het beter doen en vastberadener en veerkrachtiger zijn.”

City, Tottenham en Liverpool maakten allemaal comebacks om voorop te blijven lopen in de Premier League.

Doelpunten in de tweede helft van Jeremy Doku, Bernardo Silva en Erling Haaland handhaafden de 100 procent start van City in een 3-1 overwinning op West Ham, nadat ze in de 36e achterstand op achterstand kwamen na een kopbal van James Ward-Prowse.

Tottenham sloeg tweemaal in de tijd toe en versloeg Sheffield United met 2-1, terwijl manager Ange Postecoglou zijn ongeslagen start in de competitie voortzette. Invaller Richarlison en Dejan Kulusevski zorgden voor de doelpunten die de Spurs op de tweede plaats hielden.

Liverpool reageerde ook op een achterstand nadat Hwang Hee-chan de score opende voor Wolverhampton in de zevende. Treffers in de tweede helft van Cody Gakpo en Andy Robertson, evenals een eigen doelpunt van Hugo Bueno in blessuretijd, zorgden voor een 3-1 overwinning voor de bezoekers.