Turkse vrouwen bovenop Europees volleybal

Het land was op 4 september in een jubelstemming, gesteund door het succes van het Turkse nationale damesvolleybalteam de avond ervoor.

Türkiye behaalde een zwaarbevochten overwinning op het Europees kampioenschap volleybal dames nadat hij Servië in de laatste wedstrijd in vijf sets had verslagen.

In een ontmoeting die de ene kant op ging en dan de andere, op Paleis 12 in Brussel, België, herstelden Turkse vrouwen zich en claimden de laatste twee sets en wonnen met 3-2.

Melissa Vargas, die 41 punten scoorde in de finale, werd verkozen tot “Meest Waardevolle Speler” van het toernooi.

Tienduizenden Turkse fans, die voor grote schermen in parken en op pleinen door het hele land stonden om naar de finale te kijken, vierden de overwinning op straat tot in de vroege uren van 4 september.

“Ik ben erg blij om deel uit te maken van het team dat de Europese titel naar ons land bracht na de Nations League-trofee op de 100ste verjaardag van onze republiek”, zei teamcaptain Eda Erdem na de wedstrijd.

Erdem bedankte ook de fans, die de zaal in Brussel vol hadden gevuld, en de miljoenen mensen die de wedstrijd thuis hebben bekeken.

“De Turkse mensen zijn ongelooflijk behulpzaam geweest; we krijgen liefde en steun van overal”, zei Erdem.

“We zien prachtige foto’s van onze supporters, in de parken, op de pleinen… Het land is in een goed humeur. Wij hebben geschiedenis geschreven. Ik ben zo blij en trots.”

Türkiye-coach Daniele Santarelli was opgetogen over de overwinning, maar had nog meer succes in gedachten.

Türkiye-coach Daniele Santarelli was opgetogen over de overwinning, maar had tegelijkertijd de volgende grote uitdaging in gedachten: de Olympische kwalificatiewedstrijden.

“Ik ben trots op dit team. Vandaag hebben we niet alleen voor onszelf gevochten, maar ook voor het Turkse volk”, vertelde Santarelli aan verslaggevers.

“Het is niet makkelijk om Italië en Servië te verslaan”, zei hij. “We speelden de beste wedstrijd van het toernooi. Dit team heeft ongelooflijke dingen bereikt, en de Olympische kwalificatiewedstrijden zijn de volgende. Ik geloof dat we het kunnen halen.”

Politici brachten ook berichten uit om het damesteam te feliciteren met het succes ervan.

“Ik feliciteer ons Nationale Damesvolleybalteam, de Sultans of the Net, oprecht met het feit dat ze in 2023 CEV Europees Kampioen zijn geworden”, schreef president Recep Tayyip Erdoğan op X.

De laatste wedstrijd hield de toeschouwers vanaf het begin op het puntje van hun stoel. In de eerste set was het een extreem spannende strijd, waarbij elk team tijdelijk twee punten voorsprong had, maar de voorsprong vrijwel onmiddellijk verloor. Ondanks dat Türkiye op 24-23 het eerste setpunt had, wist Servië deze te redden en won uiteindelijk de set met 27-25.

Het Turkse team herstelde zich echter in de tweede set, behield de voorsprong de hele tijd en won deze met 25-21.

Ze voerden dit momentum door in de derde set en stonden op een gegeven moment met 19-15 voor, maar de Servische spelers draaiden de rollen om en behaalden een overwinning van 25-22, waardoor ze een 2-1 voorsprong namen in de wedstrijd.

De vierde set was opnieuw een nagelbijter, waarbij beide teams met hand en tand vochten, maar uiteindelijk kwam Türkiye als overwinnaar uit de bus met een overwinning van 25-22.

In de beslissende vijfde set stond Türkiye het grootste deel van de tijd aan de leiding, maar het bleef een punt-voor-punt strijd tot het einde.

Uiteindelijk behaalde Türkiye een 15-13 overwinning, waarmee hij de Europese titel veroverde.