Steile heuvel in Ronde van Türkiye vestigt UCI-record

De derde etappe van de Ronde van Türkiye was getuige van geschiedenis in de maak toen wielrenners op 10 oktober de steilste heuvel beklommen die ooit in Union Cycliste Internationale (UCI)-races is gemeten.

De etappe bestond uit een slopende klim over het 104,1 kilometer lange parcours, beginnend in de zuidwestelijke stad Fethiye.

Tussen de 50e en de 68e kilometer stegen de wielrenners zo’n 1.000 meter, wat het toneel vormde voor een intense concurrentie. In de laatste 20 kilometer van het strand van Ölüdeniz naar de top van Babadağ daalden atleten af ​​naar nul hoogte voordat ze weer klommen naar 1.937 meter. De slotklim had een angstaanjagende helling van 10,4 procent, wat het markeerde als de steilste heuvel in de geschiedenis van door de UCI goedgekeurde races.

De renners deden er 2,5 uur over om het uitdagende laatste deel van de etappe te bereiken, terwijl het 18 kilometer lange klimtraject door de toppers in iets meer dan een uur werd afgelegd. Alexey Lutsenko van het Astana-team uit Kazachstan kwam als overwinnaar uit de bus en eindigde de race op de eerste plaats met een tijd van 3 uur en 34 minuten en 17 seconden. Ben Zwiehoff van het Duitse Bora Hansgrohe-team verzekerde zich van de tweede positie met een achterstand van 12 seconden, terwijl de Colombiaan Harold Tejada van Astana de derde plek claimde en op 27 seconden achter de leider eindigde.

Met deze overwinning claimde Lutsenko niet alleen de etappe, maar greep hij ook de leiding in het algemeen klassement door het gat van 24 seconden met de winnaar van de eerste twee etappes, Jasper Philipsen van het Belgische Alpecin-Deceuninck-team, te verkleinen.

Het evenement betekende ook een verandering in de truihouders. Terwijl de groene trui voor de sprintleider bij Philipsen bleef, werd de rode trui voor de klimleider toegekend aan Lutsenko. Omdat hij de komende etappe de turquoise trui zou dragen, werd de rode trui doorgegeven aan Zwiehoff.

Het Fethiye-Babadağ-podium trok een menigte van ongeveer 1.000 toeschouwers die zich verzamelden op de top van Babadağ.

De Ronde van Türkiye van dit jaar, het belangrijkste evenement van het Turkse wielrennen, begon op 8 oktober in de zuidelijke stad Alanya. Het evenement, oorspronkelijk gepland voor 23-30 april, werd uitgesteld vanwege verwoestende aardbevingen die de zuidelijke regio’s van Türkiye in februari troffen. 6.

De race kan bogen op de deelname van 25 professionele wielerploegen en belooft een spannende reis langs de Middellandse Zee en de Egeïsche kust.

De race van acht etappes eindigt op het historische schiereiland Istanbul, een wonder dat al 8.000 jaar bestaat. De uitdagende routes van de tour stellen de moed van de fietsers op de proef, waaronder het vlakke stuk van Alanya naar de stad Antalya, de veeleisende etappe van de wijken Kemer naar Kalkan, het klimparadijs van Fethiye tot Babadağ en het sprintersslagveld van Fethiye naar Marmaris.