Nederland wint en stelt WK-duel Spanje op gang

Nederland organiseerde een zwaargewicht Women’s World Cup kwartfinale clash met Spanje na het beëindigen van de historische run van Zuid-Afrika met een 2-0 overwinning zondag.

Maar de runner-up van 2019 beleefde enkele angstige momenten voor 40.000 in Sydney en had doelman Daphne van Domselaar te danken voor het op afstand houden van de Afrikaanse kampioen in de eerste helft.

Jill Roord scoorde na negen minuten om Oranje op weg te helpen tegen een team dat 45 plaatsen onder hen stond en voor het eerst in de knock-outrondes speelde.

De Zuid-Afrikaanse doelman Kaylin Swart maakte halverwege de tweede helft een puinhoop van een onschuldig schot van Lineth Beerensteyn om Oranje een tweede kans te geven.

Nederland treft Spanje op 11 augustus bij de laatste acht, maar Van Domselaar werd meerdere keren opgeroepen.

“Het was niet onze beste wedstrijd, maar blij om mijn rol te spelen in de nul”, zei de stopper, die speelt voor Aston Villa en werd uitgeroepen tot speler van de wedstrijd.

“Ik weet niet of het mijn beste (spel) was, maar ik zal met trots terugkijken.”

De Nederlandse bondscoach Andries Jonker was achteraf opgelucht dat zijn ploeg voorkwam dat hij als laatste aan het einde van een WK-schok zou komen te staan.

Hij zei dat zijn team iedereen kan verslaan, maar was vernietigend over de prestaties in de eerste helft.

“We verloren de bal te vaak in de eerste helft en gaven een paar kansen weg”, zei hij.

“Daphne redde ons een paar keer en ik was blij met een 1-0 voorsprong aan de rust. We deden het veel beter in de tweede helft en hadden veel meer controle over de wedstrijd. We verdienden opnieuw te scoren en verdienden uiteindelijk te winnen.” .”

De op de 54e plaats geplaatste Zuid-Afrikanen zullen zichzelf voor hun kop slaan na talloze kansen in de eerste 45 minuten, bijna allemaal voor hun livewire-aanvoerder Thembi Kgatlana.

Na zes minuten schoot de spits recht op Van Domselaar, het zou een thema worden.

Oranje kwam drie minuten later op voorsprong, toen middenvelder Roord van dichtbij binnenknikte na een hoekschop voor haar vierde treffer van het toernooi.

Kgatlana, die de winnaar scoorde op Italië en Zuid-Afrika zijn eerste overwinning ooit op het WK bezorgde, vormde een constante bedreiging met haar tempo.

In de eerste helft had het Amerikaanse Kgatlana nog vier keer kunnen scoren.

Zuid-Afrika-coach Desiree Ellis was trots, maar vond dat haar kant had moeten winnen.

“We hadden veel kansen, vooral in de eerste helft, om de wedstrijd te doden”, zei ze.

“De kansen die we creëerden hadden ons uit het zicht moeten zetten.”

Neutralen in het Sydney Football Stadium stonden achter Zuid-Afrika.

“Uiteindelijk waren de benen er de hele wedstrijd niet om te duwen”, aldus Ellis.

Ze voegde eraan toe: “Hun keeper die speler van de wedstrijd wordt, laat zien hoe goed we speelden. Heel Zuid-Afrika zou heel trots moeten zijn.”