Lutsenko claimt de overwinning in de Ronde van Türkiye

De 58e presidentiële ronde van Türkiye (TUR) eindigde op 15 oktober op het historische Sultanahmet-plein in Istanbul, waarbij Alexey Lutsenko van het Astana-team uit Kazachstan de turquoise trui van de winnaar opeiste.

Jasper Philipsen van Alpecin-Deceuninck won de slotetappe van het paradepaardje van de Turkse wielersport, dat 1.235 kilometer aflegde in acht etappes, voornamelijk langs de Middellandse Zee en de Egeïsche kust van Türkiye.

De overwinning in de achtenetappe in 2 uur 57 minuten en 28 seconden was Philipsen’s vierde etappezege van de TUR en bevestigde zijn claim op de groene trui van de sprinters.

Jay Tristian Vine uit de VAE Emirates won de rode trui voor beste klimmer, terwijl de witte trui die aan de leider in “Beauties of Türkiye” werd gegeven, naar Mauro Verwilt van Tarteletto-Isorex ging.

Ben Zwiehoff van Bora Hansgrohe eindigde als tweede in het algemeen klassement, terwijl Harold Alfonso Tejada Canacu van Astana als derde eindigde.

Philipsen was verheugd de laatste etappe te hebben gewonnen.

“Het doel was om etappes te winnen en we hadden hier een goed team om dit doel te helpen bereiken”, zei hij.

“We kunnen terugkijken op een succesvolle Ronde van Türkiye en een succesvol seizoen in het algemeen, en even de tijd nemen om te genieten.

Philipsen, met vier etappezeges en de groene trui in de Tour de France, heeft een schitterend seizoen achter de rug, waarbij hij in totaal 19 races won, het meeste van een renner in een seizoen in tien jaar.

“Het was iets waar we met het team hard voor hebben gewerkt”, zei hij over het succesvolle seizoen.

“Als je je als team op dezelfde doelen concentreert, is dat mogelijk. Nu moeten we opbouwen voor het volgende seizoen en zo doorgaan.”

Turquoise trui-winnaar Lutsenko was ook verheugd om nog een touroverwinning aan zijn lange cv toe te voegen.

“Ik ben super blij”, zei de Kazachse renner, die voor de TUR naar Türkiye reisde vlak nadat hij de wegwedstrijd op de Aziatische Spelen in Hangzhou, China had gewonnen.

“Het was de laatste race van het seizoen, het is een geweldig resultaat voor het team en ook voor mij.”

Lutsenko drukte zijn stempel op de TUR in de koninginnenrit, toen hij op de derde dag van de competitie de etappe Fethiye-Babadağ won.

De etappe bestond uit een slopende klim over het 104,1 kilometer lange parcours, beginnend in de zuidwestelijke badplaats Fethiye.

Tussen de 50e en 68e kilometer steeg het peloton zo’n 1.000 meter, wat het toneel vormde voor een hevige concurrentiestrijd.

In de laatste 20 kilometer van het strand van Ölüdeniz naar de top van Babadağ daalden atleten af ​​naar nul hoogte voordat ze weer klommen naar 1.937 meter. De slotklim had een angstaanjagende gemiddelde helling van 10,4 procent, wat het markeerde als de steilste heuvel in de geschiedenis van door de UCI goedgekeurde races en meteen een sensatie werd onder wielerfans over de hele wereld.