Fluminense verslaat Boca en wint eerste Copa Libertadores-titel

John Kennedy zorgde voor een spectaculaire winnaar in de verlenging toen Fluminense op 4 november een einde maakte aan het lange wachten op de allereerste Copa Libertadores-kroon met een 2-1 overwinning op het Argentijnse Boca Juniors.

Invaller Kennedy sloeg vanaf de rand van het strafschopgebied de bal binnen in de 99e minuut van een slecht gehumeurde finale in het Maracana Stadion in Rio, nadat de wedstrijd na 90 minuten op 1-1 was geëindigd.

Kennedy werd prompt van het veld gestuurd omdat hij een tweede gele kaart had gekregen vanwege een uitbundig feest onder de uitzinnige thuisfans van Fluminense na het doelpunt.

De 21-jarige Kennedy – door zijn geschiedenisminnende vader genoemd naar de 35e president van de Verenigde Staten – was van beslissende invloed geweest voor Fluminense nadat hij tien minuten voor het einde van de normale speeltijd werd ingezet als vervanger van spelmaker Ganso.

Op dat moment leek Boca bovenaan te komen na de gelijkmaker met een schot in de 72e minuut van de Peruaanse internationale rechtsback Luis Advincula, waardoor Fluminense’s opener in de 36e minuut van de ervaren aanvaller German Cano teniet werd gedaan.

Maar de komst van Kennedy blies de Fluminense-aanval nieuw leven in en in de eerste helft van de verlenging brak de jonge aanvaller door.

Een behendige aanraking van Keno bracht de bal in evenwicht voor Kennedy in de ruimte, die een donderende volley met de rechtervoet neerstortte voorbij de duik van Boca’s voormalige Manchester United en de Argentijnse internationale doelman Sergio Romero.

De gemoederen laaiden op tijdens de rust van de verlenging met een lelijke multiplayer-mêlee nadat de mislukte Boca om een ​​strafschop had verzocht.

Frank Fabra van Boca kreeg zijn marsorders van de Colombiaanse scheidsrechter Wilmar Roldan nadat een VAR-beoordeling hem betrapte op het richten van een klap op Fluminense-verdediger Nino.

Nu beide teams nog maar tien man over hadden, had Fluminense de overwinning kunnen behalen, maar Guga’s inzet na een ingrijpende tegenaanval kwam terug via de binnenkant van de paal en rolde over het doel.

Fluminense, de viervoudig kampioen van Brazilië, was een van de slechts twee van de twaalf grootste clubs van het land die vóór de overwinning nooit de Libertadores hadden gewonnen.

Maar Kennedy’s bliksemschicht in de verlenging bezorgde Fluminense een overwinning die Braziliaanse clubs een vijfde overwinning op rij in het toernooi oplevert sinds de introductie van finales in één wedstrijd in 2019.

De wedstrijd ging naar de verlenging nadat een terughoudende negentig minuten op gelijke hoogte op 1-1 waren geëindigd.

Fluminense was na 36 minuten op voorsprong gekomen met een knap uitgewerkte openingstreffer van ervaren spits Cano.

Keno was ook bij dat doelpunt betrokken en speelde een keurige 1-2 met Jhon Arias voordat hij zich terugtrok voor Cano, die een nadrukkelijke lage finish binnenhaalde.
De finale leek voor Fluminense voor het oprapen te liggen tegen een tandeloze Boca-ploeg die in de eerste helft slechts één schot had.

De tweede helft begon op vrijwel dezelfde manier, maar toen Boca aandrong op de gelijkmaker, zakte Fluminense dieper en oogde hij steeds zenuwachtiger.

Ze betaalden de prijs voor die aanpak in de 72e minuut toen rechtsback Advincula op doel schoof, vanaf de flank naar binnen sneed en een schitterende inzet in de verre hoek ontketende, voorbij de duik van Fluminense-doelman Fabio.

Het doelpunt bracht de Maracana tot zwijgen, omdat de fans van Fluminense het ergste vreesden tegen de Argentijnse giganten.

Maar de komst van Kennedy bracht het momentum terug ten gunste van de club uit Rio, waardoor zijn verlengingswinnaar werd gecreëerd.